Consells i recomanacions dietètiques per a la litiasi urinària

A)MESURES GENERALS :

Abundant Ingesta de líquids (de 2’5 a 3 litres al dia) repartida al llarg del dia i insistint sobretot a l’hora de sopar i a l’ anar-se a dormir. No cal dir que l’activitat laboral excessiva, l’esport i els climes calorosos provocaran la necessitat d’augmentar l’aport de líquids al cos. En qualsevol cas hem d’aconseguir una diüresi diària d’aproximadament 1500 a 2000 cc . Més de la meitat del líquid ingerit ha de ser aigua (s’aconsella aigua embotellada).la resta poden ser sucs , caldos, infusions…No són aconsellables la cervesa (augmenta l’excreció d’àcid úric per l’orina i el te i els refrescos de cola (augmenten l’excreció d’oxalat per la orina). Les aigües bicarbonatades millor reservar-les per a les litiasis úriques i de cistina

Restricció de la sal en la dieta; el sodi augmenta l’excreció urinària de calç.

Evitar dietes hiperproteiques d’origen animal (carn , peix , ous…) de més de 150 grs diaris. Aquestes dietes també augmenten l’excreció urinària de calç.

Evitar el consum excessiu de productes làctics (Llet, formatge, iogurts..) però “no eliminar-los de la dieta” ja que la restricció de làctics a menys de (<400 mgr/dia) pot afavorir la formació de càlculs càlcics per augment de l’absorció d’oxalat i la consegüent oxalúria o increment de l’eliminació d’oxalat per l’ orina. A més, augmenta la pèrdua de massa mineral de l’os.

Evitar les dietes vegetarianes pures ja que són molt riques amb oxalats

Restricció de sucres refinats de ràpida absorció (sobretot la pastisseria) que augmenten l’excreció urinària de calç.

Incrementar la ingesta d’àcid fític (fitat) que potencia la capacitat inhibidora de l’orina davant la cristal·lització de l’oxalat càlcic i del fosfat càlcic; l’àcid fític el podem trobar associat amb la fibra dels aliments i es troba naturalment, en una gran varietat de productes d’origen vegetal, especialment en el segó del blat, els cereals integrals i les llegums.

Altres mesures : evitar begudes alcohòliques, evitar dietes que sobrepassin les 2000 calories al dia, no abusar de laxants i realitzar exercicis moderats que facilitin l’expulsió de microlitiasis.

B)SEGONS LA COMPOSICIÓ DE LA LITIASI :

1-LITIASI CÀLCICA:
Aliments permesos però dels que no s’ha d’abusar:
Llet, i productes lactis (iogurt, formatge, flam, crema, gelats...)
Xocolata amb llet, cereals amb llet
Espinacs, créixens, bròquil.
Sardines, anxoves, arengades, llúcera

2-LITIASI D’ÀCID ÚRIC:
Aliments no recomanats:
Vísceres d’animals: fetge, cor, ronyons, llengua, pedrer.
Xarcuteria, patés.
Porc, cabrit, caça: llebre, senglar, guatlles...
Anxoves, arengades, sardines, salmó, truites.
Marisc.
Xampinyons, espàrrecs, llegums, pèsols, coliflor, espinacs.
Extractes de carn.
Begudes alcohòliques

3-LITIASI OXÀLICA (Oxalat càlcic):
Aliments permesos però dels que no s’ha d’abusar:
Bledes, espinacs, pebrots verds, enciam, escarola, julivert, porro, api, remolatxa, albergínia, espàrrecs, bajoques, espàrrecs, bròquil, pastanaga, blat de moro, pèsol, tomàquets, cogombre, sèmola, mongetes.
Raïm negre, maduixes, mandarines, pomes, albercocs, cireres, guindes, peres, pinyes, prunes, préssecs, taronges, ruibarbre.
Té, xocolata, cacau, cervesa, cafè i coles carbòniques
Sopes instantànies, sardines, fruits secs: prunes, cacauets.

Recomanem la lectura de l'article: “ Tratamiento médico de la litiasis renal.“ del Dr. Luís Ibarz Servio i col·laboradors que podeu trobar a: "Annals d’Urologia"  volum 6, nº 4, any 2006.


 

..."més de la meitat del líquid ingerit ha de ser aigua (s’aconsella aigua embotellada)"...

If you want a professional and reliable web hosting service, read this fatcow review and your search will end here.

Web Recomenda

logo acuclogo sculogo acmt